torsdag den 8. februar 2018

Momsfradrag


Moms, den såkaldte merværdiafgift blev indført for mange år siden og er en afgift der pålægges varer og tjenesteydelser. Er man erhvervsdrivende og momsregistreret får man fradrag for betalt moms på de fleste varer og tjenesteydelser man køber i virksomheden af erhvervsmæssige årsager, ligesom man modsat skal pålægge de varer og tjenesteydelser virksomheden sælger moms som virksomhedens kunder herefter betaler. Konsekvensen er i de fleste tilfælde at det er den private forbruger der i sidste ende kommer til at betale momsen.

Som sagt er det ikke al moms en erhvervsvirksomhed kan fratrække. Det er her ligegyldig om der drives erhverv i selskabsregi såsom anpartsselskab, iværksætterselskab, holdingselskab eller aktieselskab, eller om der drives et interessentskab, en virksomhedsordning eller lignende. Reglerne for momsfradrag er ens.

I et normalt firma er der en masse omsætning skal der skal betales moms af. Samtidig er der en masse udgiver til vareforbrug / råvareindkøb, løn og markedsføring osv., hvoraf der må fratrækkes moms af eksempelvis varekøb, men ikke af løn. Da der forhåbentligt er overskud i firmaet, ligesom der skal betales moms af al omsætning – men ikke trækkes moms af alle omkostninger, er det som udgangspunkt et sundhedstegn for virksomheden at betale moms. De fleste virksomheder køber dog engang imellem noget meget dyrt som har en lang levetid. Dette kan eksempelvis være en ny dyr maskine i en produktionsvirksomhed. Ved en investering i en ny produktionsmaskine må virksomheden refundere momsen med det samme, hvorved virksomheden kan opleve såkaldt negativ moms i en momsperiode. Dette betyder at virksomheden ikke skal betale moms i perioden, men i stedet får penge tilbage i moms. I dette tilfælde er det ikke et sygdomstegn for virksomheden at momsfradraget er større end den moms firmaet skal betale.

Det er selvfølgelig vigtigt at en erhvervsdrivende for alle de momsfradrag der er mulige at får. Det er derfor vigtigt at erhvervsdrivende benytter en statsautoriseret revisor, da statsautoriserede revisorer har en høj viden om momsfradrag, ligesom de statsautoriserede revisorer ved hvornår de skal konsultere en decideret momsekspert eller momskonsulent. Og disse momseksperter eller momskonsulenter er normalt ansat i statsautoriserede revisionsfirmaer.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar